Første psykolog time...

Fødselsdepression…..

Hele mit voksne liv og hele min graviditet fik jeg tudet ørene fulde af den ubeskrivelige kærlighed man føler det sekund man føder og ser sit barn. En kærlighed man aldrig har oplevet før og ikke vil opleve igen, med mindre man får flere børn. Jeg gik og glædede mig til denne oplevelse, denne følelse og det magiske øjeblik. Jeg havde så store forventninger til dette møde med kærligheden, og var ikke et sekund i tvivl om, at efter ni måneders venten var det en kæmpe kærlighedsforløsning endelig at møde min datter. Jeg ved ikke hvor det gik galt, om det var det akutte kejsersnit eller jeg bare ikke var klar. Jeg fik ikke den oplevelse. I stedet fik jeg oplevelsen af angst og frygt for at være ansvarlig for et andet menneske. Jeg græd fordi jeg bange, græd fordi jeg følte mig forkert, græd fordi jeg følte, at jeg var et forfærdelig menneske for ikke at føle og mærke den kærlighed som jeg “skulle”. Jeg kunne ikke stoppe med at græde og tanken om at Thomas skulle tilbage på arbejde kunne jeg slet ikke holde ud.
Vi var indlagt en lille uge, fordi hun var meget lille. Da vi endelig kom hjem begyndte jeg at få ondt og få feber. Jeg vidste af gode grunde ikke om det var normalt, så jeg kontaktede vagtlægen som sagde at det nok var betændelse i mit sår og derfor udskrev penicilin. Da det efter 3 dage kun var blevet værre og jeg på nuværende tidspunkt hverken kunne stå eller gå af smerte, ringede vi ingen til lægevagten søndag aften. De udskrev igen medicin uden at tilse mig, som Thomas hentede midt om natten. Dagen efter var det mandag og jeg husker at Mynthe skulle ses af egen læge for at kontrollere Romses vægt. Vi var kun lige kommet op i venteværelset da Mette min daværende læge åbnede døren og sagde “Emma hvordan er det du ser ud” og så brød jeg fuldstændig sammen. Hun hasteindlagde mig og det viste sig at jeg havde galloperende  nyre/bækken betændelse hvilket kan være livsfarligt. Jeg var så syg at vi måtte blive på hospitalet i 10 dage og få min medicin intravenøst.
Jeg husker at jeg lå der med min lille baby og kæreste på en stue, der var så lille og varm fordi det var August måned og tænkte, at dette bare ikke var aftalen. Det var IKKE aftalen at alt skulle gå galt på denne måde og, at jeg ikke vidste hvordan jeg skulle rejse mig fra denne situation. Tanker om hvorvidt det var for tidligt jeg fik et barn, om jeg overhovedet var klar og om hun overhovedet ville få det godt hos mig, kom krybende og jeg fik de vildeste angst anfald. Som ugen gik og medicinen virkede, blev tankerne heldigvis mere positive. Da jeg efter 10 dage blev udskrevet var det heldigvis med godt mod.
Der gik dog ikke længe inden virkeligheden slog mig. Mit første sundhedsplejeske besøg var noget jeg så
meget frem til. Tænkte at nu skulle jeg rigtig op og vise at jeg var en god mor. Jeg ankommer og hun kigger Romse igennem med stor ros. Da hun er færdig siger hun “så kan du godt give hende en tør ble på” jeg kiggede forfærdet rundt. Jeg havde ikke taget en pusletaske med. Mit hjerte sank. Hvordan kunne jeg dog tage afsted uden pusletaske. Hun var sød og sagde at det skulle jeg slet ikke tænke på, at de havde bleer man kunne få og gav mig en ble. Efterfølgende skulle jeg udfylde en masse papairer heriblandt også omhandlede fødselsdepression. Jeg kan huske jeg på ingen måder var ærlig. Jeg var pisse bange for at hvis jeg var ærlig her så ville de komme og tage Romse fra mig. Jeg græd hele vejen hjem. Jeg var sikker på hun ville lave en indberetning nu hvor jeg havde glemt min pusletaske. Jeg kunne slet ikke tænke rationelt og var helt igennem ulykkelig.
Kort tid efter startede Thomas på arbejde og jeg var helt alene med baby. HELT ALENE….. Jeg kan huske at jeg en dag sidder i sofaen med Romse sovende på brystet. Jeg sad og tænkte at nu måtte jeg da være den lykkeligste i hele verden. Jeg havde fået et velskabt smukt barn med manden i mit liv, men alligevel sad jeg med tårer der trillede ned ad mine kinder. Jeg husker jeg skrev en sms til min mor, at jeg ikke vidste hvordan jeg skulle magte situationen. Det krævede mod at skrive den sms, men jeg var et sted hvor jeg ikke kunne overskue livet. Min mor havde heldigvis lugtet lunten og jeg blev så lettet da hun 1 min efter ringede tilbage og sagde, at hende og min far havde taget en uges akut ferie og ville komme hver eneste dag og være der sammen med mig og den lille. Ugen efter havde min storesøster taget ferie, for at være der og så passede det med at Thomas stoppede på job, og havde 3 måneder inden han startede det nye. Følte mig så lettet, men igen kom den dårlige samvittighed. Følte mig som verdens dårligste mor, at jeg ikke kunne magte at være alene med mit eget barn, at jeg var nød til at have hjælp hele tiden. Jeg havde på intet tidspunkt tanker om at ville skade mit barn eller noget som helst i den retning, det var en følelse af afmagt og angst, en følelse af at være bange for at skulle tage ansvar for et andet menneske helt alene.
Jeg er glad for at vi havde Thomas hjemme 3 måneder og jeg tror at det reddede min fødselsdepression fra at blive rigtig slem. Jeg gik hjemme med Romkuglen til hun var halvandet år, og da hun endelig fik en plads i flerbørns dagplejen  var vi lykkelige. Jeg brugte 3 uger på at køre hende ind, og det virkede til at være den perfekte løsning for vores barn og det perfekte sted. Efter kort tid begyndte de at komme med små  kommentarer om at jeg burde give hende flere hjemmedage fordi jeg alligevel var derhjemme. At hun kun skulle have meget korte dage, for jeg havde jo muligheden for at hente tidligt. Hun skulle ikke have det mindste snot før de syntes at hun skulle være hjemme en hel uge, og det var på trods af de andre løb rundt med grønt snot i hele hoved. Deres små kommentarer påvirkede mig meget, jeg havde næsten ondt i maven når jeg afleverede om morgen. Jeg kunne stort set dagligt ringe til min veninde og fortælle noget nyt de nu havde sagt. Derudover talte de ofte grimt om de andre forældre, og når der bliver talt grimt om andre, ved man jo der også bliver talt grimt om én når man vender ryggen til.
Hun fik endelig plads i kastaniehuset. En Rudolf Steiner børnehave i Vanløse, hvor jeg selv har arbejdet. Jeg var ikke et sekund i tvivl om, det var der hun skulle ende og gå helt indtil skolestart. Charlotte som er leder i Kastaniehuset er FANTASTISK! Jeg elsker hende. Det tog kun 3 dage så var hun kørt ind og hun har aldrig været gladere. Forleden ringede jeg til Charlotte for lige at tale med hende omkring at hente og bringe. Thomas plejer at aflevere om morgenen, og så henter jeg mellem 14-15. Snakken blev lang og vi endte med at tale sammen i 45 min. Jeg fik fortalt hende om min evig dårlige samvittighed, om at jeg ikke kunne slippe det når jeg havde afleveret hende. Var hun afleveret for tidligt? Blev hun hentet for sent? har hun det rigtige overtøj deroppe? Er hendes madpakke god nok? Aktiverer vi hende nok? Er hun udviklet nok? Får hun nok vitaminer? Vi kom til at tale om min fødselsdepression og om den gamle dagpleje. Charlotte var i chok over deres opførsel og spurgte mig om ikke jeg måske troede at min fødselsdepression stadig sad i mig og, at det gamle sted havde holdt liv i den. Jeg mærkede en kæmpe klump i halsen og lysten til at bryde fuldstændig sammen. Jeg kunne jo kun give hende ret, og hun tilbød mig at starte hos en psykolog, som er tilknyttet børnehaven. Det sagde jeg ja til og det er ham jeg har været hos nu.
Jeg snakkede også med min læge som sagde, at de følelser jeg har haft er fuldstændig normale og at man rent fysiologisk ikke knytter sig til sit barn før efter 1-1,5 år. Men jeg vil nu sige at jeg tror det er meget individuelt og at det må være fantastisk for dem der får den lykkerus når de ser deres baby for første gang. Jeg føler mig næsten snydt
Det gode er at jeg nu kan reflektere over den tid og bruge det til noget konstruktivt.
Jeg kan også mærke at jeg har brug for at snakke med nogen omkring denne tid, om den dårlige samvittighed og om at slippe kontrollen. Charlotte sagde at de fra børnehavens side, kun havde ros til både den lille & Thomas og jeg som forældre. At Mynthe var et fantastisk barn, hendes sprog er eminent, hun er glad hver dag, har ALT det rigtige og mere til og vigtigst af alt, er hun fyldt op med kærlighed, til op over begge ører. Hun sagde mange gange i samtalen at jeg var en god mor, en rigtig god mor endda og det er sjældent der er nogen, der siger det til mig. Tror man skal være bedre til at rose hinanden, for man har sgu brug for engang i mellem at høre, at man gør det godt. Vi gør allesammen vores bedste, hver eneste dag når vi står op gør vi vores bedste, for at vores små poder har det godt og mere kan vi ikke gøre.
Så her var det, mit hudløst ærlige indlæg om en meget svær

//Emma

14

  • Camille

    Hold op et fantastisk indlæg.. Blev helt rørt og fik lidt våde øjne.. :-O
    Har selv oplevet lign.
    Rigtig god weekend fra en fast læser 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • By_Munck

      Kære Camille,

      Din kommentar gav også mig våde øjne. Det har været længe undervejs dette indlæg og tanker om hvorvidt det skulle lægges op eller ej. Så det er en KÆMPE lettelse og befrielse at i har taget så godt imod det og KUN har givet positiv respons.

      Tak fordi du læser med, det betyder meget for mig.

      //Emma

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sara

    Åååååh et modigt indlæg. Er sikker på at du ER en fantastisk mor ❤️ Fik heller ikke den berygtede lykkefølelse da jeg blev mor første gang. Har faktisk talt med en del veninder om det siden, som heller ikke fik nogen lykkefølelse ved første øjekast. Synes det er ærgerligt, at det ikke bliver italesat af flere, for man føler sig virkelig forkert. Som en dårlig mor. Når den bare ikke kommer. Så synes du er mega sej at du gør det! Da jeg fik mit andet barn kom den tilgængæld bragende ind fra højre det sekund jeg fik hende i mine arme. Ikke fordi hun betyder mere, men nok fordi jeg var klar over hvor vild en kærlighed det er som vil opstå med tiden. Nok også fordi jeg vidste hvad jeg gik ind til, og at jeg godt kan finde ud af at være nogens mor.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • By_Munck

      Kæreste Sara,

      Nu ved jeg at du er en fantastisk mor til dine 2 smukke piger, og at vi to snart skal drikke kaffe og snakke ørene af hinanden. Jeg vidste slet ikke at du havde det ligesom mig – eller derhen ad, men jeg er glad for du skriver at det var anderledes med nr2 for jeg må indrømme at tanken om nr.2 har været vildt skræmmende fordi jeg har frygtet at det ville gentage sig.

      //Emma

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sara

      Ja vi skal altså snart ses!! Tænker det hver gang jeg læser med her

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karen

    Tak fordi du deler. Jeg har selv været et meget lignende forløb igennem, og det hjælper altid når man får bekræftet, at man ikke er Palle alene i verden.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • By_Munck

      Kære Karen,

      Nu hvor jeg hører fra mange af jer derude som har været i samme situation eller lignende, og er glade for at læse mit indlæg ville jeg ønske jeg selv havde fået mulighed for at læse sådan et indlæg da jeg havde det aller værst. Jeg følte mig virkelig alene, og at jeg havde en stor hemmelighed jeg bar rundt på. Jeg er så glad for at i kan bruge mine tanker og oplevelser til noget positivt for så kommer der da noget godt ud af den tid 🙂

      Så tusind tak for din besked – ønsker dig en rigtig god weekend.

      //Emma

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] med barn, mand, udgifter og den nye titel som “nogens mor”. Læs hendes indlæg “Fødselsdepression“. Et indlæg der giver tårer i øjnene. Stor sympati og respekt, for en som bare gerne vil […]

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise Dreyer

    Tusind tak for dit mod til at åbne dit liv for os andre. Når man kun hører de rosenrøde historier, så kan man nemt blive presset over ens eget liv, til tider manglende overskud og følelse af at børnelivet vokser over hovedet på en. Når vi tør være ærlige overfor hinanden om hvordan livet rigtigt er bag lukkede døre, så slapper vi alle bare mere af og nyder det vi har… Jeg tør herudover slet ikke at tænke på hvor mange kvinder der står midt i en fødselsdepression du lige har hjulpet. DET ER SÅ SEJT!! Alt det bedste til dig, Thomas og Romkuglen

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • By_Munck

      Kære Louise,
      Tak for din søde tilbagemelding. Jeg vidste dengang jeg startede min blog at jeg ikke ville vise jer en poleret verden. Jeg ville lave en live dagbog på godt og ondt, og med den positive feedback jeg har fået på dette indlæg har jeg virkelig fået bevist at det er den rigtige beslutning. Og kan jeg bare hjælpe en som står eller har stået i samme situation som mig er det, det hele værd.
      Rigtig dejlig weekend til dig.

      //Emma

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kristina

    Wauw hold nu op et ærligt og kærligt indlæg.. Jeg ligger og er ramt af en hovedpine men kunne sket ik stoppe med at læse.. Jeg har ikke fået en fødselsdepression men derimod stress og generaliseret angst som også har vist sig efter fødslen af vores datter. Du er sej at videregive din styrke og åbenhed til andre kvinder der lider under samme tanker og bekymringer som du beskriver dor det før at man ik føler sig så alene.. Tak

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • By_Munck

      TAK for din søde kommentar – jeg er fuldstændig overvældet over alle de søde kommentarer jeg har fået og positiv respons. Det har virkelig været givende for mig både at skrive dette indlæg men også at høre jeg ikke er alene om de følelser og tanker.

      //Emma

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

    WAUW!
    Kære Emma,

    Du kender mig ikke, men jeg kender Thomas fra Aarhus. Jeg læste med på din blog fra et opslag på FB. Nu må jeg BARE kommentere på det.
    Tårerne har trillet her, og følelserne vokset helt op i halsen. Du er en modig pige med en større kendskab til dig end de fleste. Din lille pige, Mynthe var på et tidspunkt lagt på IG af Thomas, hvor hun sidder og siger ” Hej Camilla, Hej Steffen…og et mere navn”. Hun er så fin, smuk og sikke et sprog. Se det lige – og vær stolt af dig selv – sikke et værk!
    Din tekst har rørt mig dybt, tak for din ærligheden.

    KH. Louise

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • By_Munck

      Kære Louise,

      Jeg har ikke været på min blog meget længe – og når jeg læser din kommentar bliver jeg helt rørt. Det er ved at være længe siden jeg skrev det indlæg, men det berører mig stadig meget når folk kommenterer på det. Jeg Takker ydmygt for at du tog dig tid til at skrive til mig det betyder meget. Og TAK for de meget meget fine ord, dem vil jeg tage til mig, og tage med mig i fremtiden.

      Rigtig glædelig jul

      //Emma

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Første psykolog time...